Karácsonykor az ajándékok csomagolásán és az ünnepi menük tervezésén túl számos lehetőség rejlik az angol nyelvtanulásra is. Az ünnepi szezonban való részvétel nemcsak örömöt és boldogságot hozhat, hanem remek alkalmat is teremt az angol készségek fejlesztésére. Ebben a cikkben ötleteket osztok meg arról, hogyan teheted a karácsonyi időszakot hasznossá az angol nyelvtanulás szempontjából.

Karácsonyi filmek nézése

A filmek nézése kiváló módja a szórakozásnak és az angol nyelv gyakorlásának. Válassz olyan karácsonyi filmeket, amelyek érdekesek számodra, és amelyek angolul vannak vagy felirattal rendelkeznek. Figyelj a párbeszédre, próbáld meg megérteni az egyes karakterek beszédét, és jegyzetelj a kifejezések, mondatok vagy szleng kifejezések felismerése érdekében. Ez egy szórakoztató módja a nyelvtanulásnak.

Karácsonyi filmek a mi ajánlásunkkal:

 • “Home Alone” (Reszkessetek, betörők!):
  Ez a klasszikus karácsonyi film garantáltan felvidít és szórakoztat. A vicces kalandok és a karácsonyi hangulat remekül segíthet a nyelvtanulásban.
 • “Love Actually” (Igazából szerelem):
  Ez a romantikus karácsonyi film sok különböző karakter történetét meséli el. Ideális a párbeszédek és kifejezések gyakorlására.

Karácsonyi dalok éneklése

Válassz néhány kedvenc karácsonyi dalt és olvasd el a szövegét. Hallgasd meg a dalokat, figyelj a kiejtésre és a hangsúlyokra. Ezután próbáld meg énekelni őket. Az éneklés nemcsak szórakoztató, de segíthet a kiejtés és a ritmus gyakorlásában is. Ha vannak ismerőseid, akik szintén angolt tanulnak, akár együtt is énekelhettek.

Karácsonyi dalok a mi ajánlásunkkal:

 • “All I Want for Christmas Is You” – Mariah Carey:
  Ez az ikonikus karácsonyi dal garantáltan ünnepi hangulatba hoz és könnyű megjegyezni a szövegét.
 • “Last Christmas” – Wham!:
  Egy másik népszerű karácsonyi dal, amely kiválóan alkalmas a kiejtés gyakorlására és a szókincs bővítésére.

Karácsonyi receptek kipróbálása:

Böngészd át a különböző karácsonyi recepteket és válassz ki néhányat, amelyet kipróbálnál. A receptek olvasása közben találkozhatsz olyan kifejezésekkel, amelyek specifikusak az ételkészítés terén. Próbáld elolvasni és értelmezni a lépéseket, majd kövesd azokat. Ha lehetséges, közben magyarázd el magadnak vagy másoknak az elkészítés folyamatát angolul. Ez egy interaktív módja a nyelvtanulásnak és az ételkészítésnek egyaránt.

Receptek:

Karácsonyi sütemények:

Próbáld ki a klasszikus karácsonyi süteményeket, mint például a gingerbread man (mézeskalács ember) vagy a sugar cookie (cukros sütemény). Az interneten számos receptet találsz az elkészítéséhez.

Karácsonyi főételek:

Készíts egy tradicionális karácsonyi ételt, például pulykát vagy sült gesztenyét. Nem fogod megbánni, ráadásul az interneten könnyen hozzájuthatsz ezekhez a receptekhez.

Tematikus szókincs gyakorlása

Készíts egy kis szókincslistát azokból a szavakból, amelyek gyakran előfordulnak karácsonykor. Ide tartozhatnak olyan kifejezések, mint “christmas tree” (karácsonyfa), vagy “snowflakes” (hópehely). Használd ezeket a szavakat mindennapi beszélgetéseid során vagy írás közben. Ez segíthet abban, hogy a karácsonyi időszak témájában is magabiztosabban mozogj az angol nyelvhasználatban.


Reméljük, hogy ezek az ötletek segítenek abban, hogy az angol nyelvtanulás ne csak hatékony, hanem szórakoztató is legyen az ünnepi időszakban. Kellemes karácsonyi készülődést és tanulást kívánunk!Olyan nyelviskolát keresel, ahol szórakoztató az angol nyelvtanulás? Válassz minket! Kérdésed van? Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Spread the love

Now registration is open for 2024-25 school year

Subscribe to the ESB Newsletter!

Don't miss any news!