A mai digitális korban a videójátékok túlléptek a puszta szórakoztatáson, és hatékony oktatási eszközökké váltak. Az angol nyelvet tanuló gyerekek számára a megfelelő videójátékok olyan élményt nyújthatnak, amely magával ragadó és interaktív, így a nyelvtanulás egyszerre szórakoztató és hatékony. Íme 10 olyan videójáték, amelyek nemcsak szórakoztatóak, hanem kiválóan segítik az angol nyelv elsajátítását is.

1. Minecraft

A Minecraft egy világszerte népszerű sandbox játék, amely ösztönzi a kreativitást és a problémamegoldást. Nyitott világának köszönhetően a játékosok építhetnek és felfedezhetnek, de számos oktatási módot és nyelvi csomagot is tartalmaz.

Oktatási Érték:

 • Szókincs bővítése: A játékosok új szavakat tanulnak az építőanyagokkal, eszközökkel és természeti elemekkel kapcsolatban.
 • Olvasási készségek: A játékban található leírások, feladatok és küldetések olvasása segít az olvasási készségek fejlesztésében.

2. Scribblenauts unlimited

A Scribblenauts Unlimited egy kreatív puzzle játék, amelyben a játékosoknak különböző rejtvényeket kell megoldaniuk úgy, hogy beírják azokat a tárgyakat, amelyekre szükségük van a probléma megoldásához.

Oktatási érték:

 • Szókincs fejlesztése: A játék ösztönzi a játékosokat arra, hogy új szavakat fedezzenek fel és használjanak, mivel a beírt szavak életre kelnek a játékban.
 • Kreatív írás: A játék segít a gyerekeknek fejleszteni kreatív írási készségeiket, mivel új és egyedi megoldásokat kell kitalálniuk.

3. Animal crossing: New horizons

Az Animal Crossing: New Horizons egy szociális szimulációs játék, amelyben a játékosok saját szigetet építhetnek és fejleszthetnek, miközben interakcióba lépnek más szereplőkkel és részt vesznek különböző tevékenységekben.

Oktatási érték:

 • Kommunikációs készségek: A játék során a játékosok más karakterekkel beszélgetnek, ami javítja a szóbeli és írásbeli kommunikációs készségeket.
 • Olvasás és szövegértés: A játékosok különböző feladatokat és küldetéseket kapnak, amelyeket el kell olvasniuk és megérteniük a továbbhaladáshoz.

4. Professor Layton sorozat

A Professor Layton sorozat egy logikai és puzzle játékokból álló széria, amelyben a játékosoknak különböző rejtvényeket és problémákat kell megoldaniuk, hogy előrehaladjanak a történetben.

Oktatási érték:

 • Problémamegoldás és logika: A rejtvények megoldása fejleszti a gyerekek logikai gondolkodását és problémamegoldó készségeit.
 • Olvasási és szövegértési készségek: A játékban található szövegek olvasása és megértése elengedhetetlen a játék előrehaladásához.

5. Zoo Tycoon

A Zoo Tycoon egy stratégiai és menedzsment játék, amelyben a játékosok saját állatkertet építhetnek és menedzselhetnek.

Oktatási érték:

 • Szókincs és olvasás: A játékban található különböző állatokról és menedzsment feladatokról szóló információk olvasása és megértése bővíti a szókincset és fejleszti az olvasási készségeket.
 • Stratégiai gondolkodás: A játék során a gyerekeknek stratégiát kell kialakítaniuk és döntéseket kell hozniuk az állatkert sikeres működtetése érdekében.

6. The Sims Series

A The Sims sorozat egy életszimulációs játék, ahol a játékosok virtuális embereket (Simeket) irányítanak, és segítenek nekik mindennapi tevékenységeikben, munkájukban és társadalmi interakcióikban.

Oktatási érték:

 • Kommunikációs és szociális készségek: A játék során a játékosoknak különböző társadalmi interakciókat kell irányítaniuk, ami fejleszti a szociális és kommunikációs készségeket.
 • Szókincs és olvasási készségek: A játékban számos szöveges üzenet, párbeszéd és leírás található, amelyek segítenek bővíteni a szókincset és fejleszteni az olvasási készségeket.

7. Wordament

A Wordament egy szójáték, amelyben a játékosoknak a lehető legtöbb szót kell megtalálniuk egy betűrácsban adott idő alatt.

Oktatási érték:

 • Szókincs bővítése: A játék során a játékosok új szavakat tanulhatnak és használhatnak, miközben versenyeznek másokkal.
 • Helyesírás és betűzés: A játék fejleszti a helyesírási és betűzési készségeket, mivel a játékosoknak pontosan kell beírniuk a szavakat.

8. Epic Mickey

Az Epic Mickey egy akció-kaland játék, amelyben a játékosok Mickey egeret irányítják egy varázslatos világban. A játékban számos küldetés és rejtvény található, amelyeket meg kell oldani.

Oktatási érték:

 • Olvasás és szövegértés: A játék során a játékosok különböző feladatokat és küldetéseket kapnak, amelyeket el kell olvasniuk és megérteniük.
 • Problémamegoldás: A rejtvények és feladatok megoldása fejleszti a gyerekek problémamegoldó készségeit.

9. Spelling City

A Spelling City egy oktatási célú szójáték, amely segít a gyerekeknek a helyesírás gyakorlásában és a szókincs fejlesztésében. A játék számos különböző szintet és feladatot kínál.

Oktatási érték:

 • Helyesírás és betűzés: A játék különböző szavak helyesírásának gyakorlását teszi lehetővé, ami fejleszti a helyesírási készségeket.
 • Szókincs fejlesztése: A játék segít a gyerekeknek új szavak elsajátításában és használatában.

10. LittleBigPlanet

A LittleBigPlanet egy platformer játék, amelyben a játékosok saját pályákat hozhatnak létre és megoszthatják azokat másokkal. A játék központi eleme a kreativitás és az együttműködés.

Oktatási Érték:

 • Kreatív Írás és olvasás: A játék során a játékosok saját történeteket és pályákat hozhatnak létre, ami fejleszti a kreatív írási és olvasási készségeket.
 • Együttműködés: A játék ösztönzi a játékosokat az együttműködésre és a közös problémamegoldásra.

Összegzés

Az angol nyelvű videójátékok kiválóan alkalmasak arra, hogy a gyerekek szórakozva tanuljanak. Ezek a játékok interaktív és magával ragadó módon fejlesztik a szókincset, az olvasási és szövegértési készségeket, valamint a kreativitást és a problémamegoldó képességeket. Azáltal, hogy a gyerekek élvezik a játékot, motiváltabbak lesznek az új nyelvi elemek elsajátítására, így hatékonyabbá válik a nyelvtanulás. Ha szeretnéd, hogy gyermeked játék közben fejlessze angol nyelvtudását, érdemes kipróbálni ezeket a játékokat!

Szeretnéd tudni mit kínál nyelviskolánk? Nézd meg ajánlatainkat! Kérdésed van? Vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén!

Spread the love

Now registration is open for 2024-25 school year

Subscribe to the ESB Newsletter!

Don't miss any news!