Az angol nyelv tanulása családként egy kiváló módja annak, hogy közelebb hozzuk egymáshoz a családtagokat, miközben egy értékes készséget sajátítunk el. Ebben a blogbejegyzésben megosztunk néhány hatékony stratégiát és előnyt, amelyek segíthetnek a családtagoknak együtt angolt tanulni. Ezek a módszerek alkalmasak minden korosztálynak, és garantáltan izgalmas és interaktív élményt nyújtanak.

1. Közös Tevékenységek:

 • Filmnézés és sorozatok: Közösen válasszatok ki néhány érdekes filmet vagy sorozatot angol nyelven. Feliratok segítségével könnyebb követni a cselekményt, és ezáltal fejleszthető a hallás utáni értés.
 • Szabadidős tevékenységek: Próbáljatok ki olyan tevékenységeket, mint az angol nyelvű szabadidős tevékenységek, például a bowling, a mini golf vagy a kirándulások. Ezek alkalmat adnak az angol használatára, miközben együtt szórakoztok.
 • Nyelvi utazások: Szervezzetek olyan családi utazásokat, ahol az angol nyelvet használjátok a mindennapi kommunikáció során. Egy másik kultúrába való beolvadás közben az angol használata természetessé válik.
 • Célkitűzések meghatározása: Határozzatok meg rövid- és hosszútávú célokat az angol tanulás terén. Ezek lehetnek szóbeli készségek fejlesztése, egy angol könyv elolvasása vagy akár egy angol nyelvű film megértése.
 • Kulturális élmények: Vegyétek be a családot olyan kulturális eseményekre, ahol az angol nyelv szerepet játszik. Ez lehet színház, koncert vagy akár egy kiállítás megtekintése. A kulturális élmények segítenek az autentikus kifejezések és kiejtés elsajátításában.
 • Online nyelvórák: Vegyetek részt online nyelvórákon, ahol a család minden tagja egyéni szintjének megfelelően fejlesztheti angol nyelvtudását. Ezek az órák könnyedén beilleszthetők a mindennapi rutinba.
 • Nyelvcsere: Keressetek olyan családokat vagy személyeket, akikkel az angol nyelven tudtok kommunikálni. A nyelvcsere lehetőséget ad arra, hogy valós élethelyzetekben gyakoroljátok a nyelvet.
 • Képzőművészeti projektek: Hozzatok létre képzőművészeti projekteket, mint például közös blog írása, rövidfilm készítése vagy akár egy közös képregény elkészítése. Ezek a projektek ötvözik az alkotást és az angol nyelv gyakorlását.
 • Rendszeres értékelés: Tartsatok rendszeres értékelő alkalmakat, ahol megbeszélitek, milyen előrehaladást értetek el az angol tanulás terén. Ez segít fenntartani a motivációt és lehetőséget ad a fejlődésre.

2. Játékok a tanulásban:

 • Szókirakó és keresztrejtvények: Játsszatok együtt angol nyelvű szókirakót vagy keresztrejtvényt. Ez nemcsak a szókincset fejleszti, hanem élvezetes kihívást is jelent.
 • Szerepjátékok: Készítsetek kis szerepjátékokat, ahol minden családtag más karaktert játszik. Ez segíthet a kommunikációs készségek fejlesztésében.
 • Szóvető játékok: Készítsetek vagy vásároljatok szóvető kártyákat, amelyeken angol szavak és azok jelentése található. Játszatok olyan játékokat, mint a “Memória” vagy a “Kvartett,” hogy fejlesszétek a szókincseteket.
 • Szókincsvetélkedők: Rendezzetek családi szókincsvetélkedőket, ahol a különböző kategóriákba tartozó angol szavakat kell kitalálni. Ez nemcsak a szókincset fejleszti, hanem a családtagok közötti versengés is motivációt adhat.
 • Nyelvi Bingo: Készítsetek saját angol nyelvi Bingo kártyákat különböző témákra, például ételek, színek vagy állatok. Ez egy szórakoztató és interaktív módja lehet az angol szókincs bővítésének.
 • Sztoriírás: Vegyetek részt egy kreatív sztoriírás játékban. Egy családtag mond el egy mondatot angolul, majd a következő folytatja. Ez nemcsak a nyelvtani szerkezeteket fejleszti, hanem a kreativitást is serkenti.
 • Angol Scrabble: Játszatok angol Scrabble-t, ahol a szavakat az angol nyelven kell kirakni. Ez egy remek módja a nyelvi készségek fejlesztésének, miközben élvezitek a játék izgalmát.

3. Tanulási módszerek:

 • Nyelvi alkalmazások: Töltsétek le azokat az okostelefon alkalmazásokat, amelyek interaktív módon segítik az angol tanulást. Ilyen alkalmazások segíthetnek mind a szókincs, mind a nyelvtani ismeretek fejlesztésében.
 • Közös tanulási időszakok: Határozzatok meg közös tanulási időszakokat, amikor mindenki elkötelezi magát az angol tanulásra. Együtt könnyebb motiválni egymást.

4. Előnyök:

 • Családi közösségépítés: Az együtt végzett angol tanulás erősíti a családi kötelékeket és a kölcsönös támogatást. A közös célok elérése még szorosabbá teszi a családot.
 • Nyelvtudás bővítése: A családtagok számára ez egy remek lehetőség a nyelvtudás bővítésére és gyakorlására, miközben együtt élvezik az időt.
 • Szórakozás: Az interaktív tevékenységek és játékok révén az angol tanulás szórakoztatóvá válik, így a motiváció is magasabb szinten tartható.
Az angol tanulása tehát családként nem csak egy nyelvi készség elsajátítása, hanem egy olyan élmény is, amely örökre megmarad a család történetében. A közös kihívások és sikerek még szorosabbá teszik a családi kapcsolatokat. Próbáljátok ki ezeket a stratégiákat, és tapasztaljátok meg, hogyan válik az angol tanulás örömtelivé és hatékonyabbá a családi együttlétek során.

Szórakoztató nyelvtanfolyamot keresel? Válassz minket, hiszen velünk játékosan tanulhatsz angolul és készülhetsz fel a nyelvvizsgára! Kérdésed van? Vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén, vagy Facebook oldalunkon!
Spread the love

Now registration is open for 2024-25 school year

Subscribe to the ESB Newsletter!

Don't miss any news!