Karácsonyi tradíciók a nagyvilágban: Hogyan ünnepelnek az angol ajkú országok?

Karácsonyi tradíciók
December 14, 2023
Ünnepi fények, meghitt családi összejövetelek, illatos karácsonyfák – mindez egyaránt meghatározó része a világ számos angolul beszélő országának karácsonyi ünneplésének. Ebben a mélyreható cikkben részletesebben bepillantunk a Brit-szigetek, az Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália és Kanada karácsonyi hagyományaiba, kiemelve a különbségeket és hasonlóságokat, amelyek gazdag színt adnak az ünnepeknek.

Egyesült királyság

Az Egyesült Királyságban a karácsony igazi családi és közösségi ünnep. A december 25-ei nap maga a csúcspont, de az ünnepi készülődés már jóval korábban elkezdődik. A lakásokat és az utcákat karácsonyi díszekkel és fényekkel varázsolják el, és a városokban rendezett karácsonyi vásárokon megtelik az élet.

Az ünnepi asztalnál a hagyományos brit karácsonyi ételek dominálnak. A pulyka, a húsleves, a töltött húsok és a karácsonyi puding mind a menü részét képezik. Az emberek hajlamosak korábban felkelni, hogy együtt nézzék meg a Király karácsonyi beszédét, ami egy kis ünnepi hagyománynak számít. Az ajándékozás is kiemelt jelentőséggel bír, és a családok örömmel veszik át egymástól az ajándékokat.

A karácsonyi szertartások között megtalálhatók a templomi misék, karácsonyi dalok éneklése és a közösségi események, amelyek mind az ünnep szellemét erősítik. Az ünnep után a családok gyakran folytatják az ünnepi hagyományokat.

Amerikai Egyesült Államok

Az Egyesült Államokban a karácsony valódi ünnepi szezonná nőtte ki magát, kezdve a novemberi Hálaadástól egészen az új évig. A fekete péntek – az ünnepi vásárlások hivatalos kezdete – számos ember számára az ünnepi időszak kezdetét jelzi. Az üzletek és városok ilyenkor fényárban úsznak, és az emberek otthonaikat gyönyörű díszekkel és fényfüzérekkel varázsolják el.

Az ünnepi asztalon a sült pulyka, a töltött pulyka és a hagyományos édességek díszelegnek, mint például a diós sütemények és a töltött fánkok. A karácsonyi vásárlás és ajándékozás kiemelt jelentőséggel bír, az emberek igyekeznek megtalálni a tökéletes ajándékokat szeretteiknek. A karácsonyi dalok, mint például a “Jingle Bells” és a “White Christmas”, szinte mindenhol szólnak és a közösségi események, mint az ünnepi felvonulások, még tovább erősítik a karácsonyi hangulatot.

Az Amerikai Egyesült Államokban a karácsonyvárás során a közösségi szolgálatok is kiemelt szerepet kapnak. Az emberek gyakran részt vesznek jótékonysági eseményeken, adományokat gyűjtenek a rászorulóknak, ezért az önkéntesség fontos részét képezi az ünnepi időszaknak.

Ausztrália

Az ausztrál karácsony egyedülállóan sajátos atmoszférával rendelkezik, hiszen az ünnep a nyári hónapokra esik. Az ausztrálok ilyenkor a tengerpartra és a szabadba szoktak vonulni, ahol piknikeznek, grilleznek, és élvezik a napfényt. Az ünnepi készülődést gyakran szabadtéri koncertek, tűzijátékok és egyéb nyári események teszik még különlegesebbé.

Az ausztrál karácsonyfa gyakran egyedi, mivel gyakran eukaliptuszágat vagy más helyi növényeket díszítenek ünnepi pompába. Az ünnepi asztalon az ételek is a nyári időszakra jellemzőek, így az ünnepi asztalon megtalálhatók a tenger gyümölcsei, friss gyümölcsök és könnyű saláták kíséretében. A hagyományos karácsonyi édességek mellett gyakran találhatók olyan ételek is, amelyek az ausztrál barbecue hagyományait tükrözik.

Az ausztrálok számára a karácsony a baráti összejövetelek és a szabadtéri tevékenységek ideje, ezért az emberek igyekeznek kihasználni az ország gazdag természeti szépségeit ebben az időszakban. A laza, szórakoztató hangulat és a tikkasztóan forró napok együttesen teszik felejthetetlenné az ausztrál karácsonyt.

Kanada

Kanadában a karácsony a hidegebb éghajlat miatt különleges atmoszférával bír. A hóesés és a téli sportok, mint a síelés és a korcsolyázás, gyakran a karácsonyi szórakozás részét képezik. Az emberek hajlamosak kreatívan kihasználni a hideg időjárást, így a hóember építés és a hógolyóharc is gyakori tevékenység.

Az ünnepi asztalon a hagyományos ételek mellett helyet kapnak olyan téli finomságok, amelyek a hideg évszakokra jellemzőek. A forró csokoládé, a sült gesztenye és a fűszeres sütemények mind hozzájárulnak a hangulatos karácsonyi élményhez. A kanadai karácsony során az emberek gyakran kijelölt területeken gyűlnek össze szánkózni és élvezni a téli sportokat.

Az ajándékozás és az együtt töltött idő kiemelt jelentőséggel bír a kanadai karácsonyban is. A családok és barátok összegyűlnek, hogy együtt ünnepeljenek, és az ünnepi szertartások, mint a közös éneklés és a karácsonyi filmek nézése, szerves részét képezik az ünnepeknek. A téli tájkép és a meghittség együttesen teszi felejthetetlenné a kanadai karácsonyt.

Összefoglalva, az angolul beszélő országok karácsonyi ünneplése különleges és sokszínű. Az Egyesült Királyságban a hagyományos családi összejövetelekre és ünnepi ételekre koncentrálnak, míg az Amerikai Egyesült Államokban a karácsony szinte hónapokkal korábban kezdődik meg a díszítések, vásárlások és közösségi események révén.

Ausztráliában a karácsony a nyári időszakba esik, így az ünnepet szabadtéri tevékenységek, piknikezések és tengerparti rendezvények színesítik. Kanadában a hideg éghajlat és a téli sportok a karácsonyt egyedi és hűvös hangulatú ünneppé varázsolják.

Minden országban az ajándékozás, az ünnepi asztal gazdag ételei és a családi együttlét fontos szerepet játszanak. Az ünnepi hangulatot erősítik a hagyományok, a karácsonyi dalok és a közösségi események. A karácsony mind az Egyesült Államokban, mind Ausztráliában szeretettel, örömmel és sokszínűséggel töltött ünnep, amely minden évben egyedi és felejthetetlen élményeket hoz a lakosok és az odalátogatók számára.
Spread the love
Angol gyerekeknek
May 22, 2024
Az elmúlt évek technológiai fejlődése lehetővé tette, hogy a világ gyakorlatilag bármely pontjáról kapcsolatba léphessünk másokkal. Ez a lehetőség különösen izgalmas a fiatalabb generációk
AI angol nyelvtanulás
May 9, 2024
Az oktatás világában gyors és állandó változások zajlanak, és az egyik legújabb és legizgalmasabb fejlemény az AI és a robotika térhódítása az angol nyelvoktatás

Related posts

Angol gyerekeknek
May 22, 2024
Az elmúlt évek technológiai fejlődése lehetővé tette, hogy a világ gyakorlatilag bármely pontjáról kapcsolatba léphessünk másokkal. Ez a lehetőség különösen izgalmas a fiatalabb generációk
AI angol nyelvtanulás
May 9, 2024
Az oktatás világában gyors és állandó változások zajlanak, és az egyik legújabb és legizgalmasabb fejlemény az AI és a robotika térhódítása az angol nyelvoktatás

Great resources are the foundation of greatness

Enroll in ESB and enjoy the benefits of our resources!

Our very own library

Students will find every material readily available to further deepen their knowledge.

Online reading programme

We use a reading programme that brilliantly combines an online reading world with fantastic print books, and assessment tools.

Extra curricular activities

Several programmes are organised over the year to allow a broader range of experiences through events, typical of a UK school.

2024 summer camps are available

Subscribe to the ESB Newsletter!

Don't miss any news!